Ulkoexcursion Blogi 4: Tiistai 25.9.

Blogikirjoitus 4: Flamanville ja frenchtech

Rennes, 25.9.

Neljäs excursiopäivämme alkoi vierailulla Flamanvillen ydinvoimalaitokselle, joka sijaitsee parisataa kilometriä Rennesistä luoteeseen. Kyseessä on Ranskan valtion energiayhtiö EDF:n omistama laitos, joka käsittää kahden operoivan yksikön lisäksi yhden rakenteilla olevan yksikön.

Kierroksemme alkoi vierailukeskuksesta, jossa Laurence Guillard esitteli meille ensin sekä EDF:ää yrityksenä, että Flamanvillen ydinvoimalaitoskokonaisuutta. Opimme, että EDF omistaa kaikki Ranskan 58 ydinreaktoria, joista nyt rakenteilla oleva Flamanville-3 tulee valmistuessaan olemaan maan suurin 1650 MWe kapasiteetillaan. Projekti on kuitenkin Suomen Olkiluoto-3 tapaan pahasti myöhässä ja ylittänyt budjetin reilusti. Laurence Guillard kertoi tämänhetkisen arvion projektin valmistumisesta olevan vuoden 2020 aikana ja lopullisen kustannusarvion lähestyvän 10,9 miljardia euroa. Syitä venymiselle löytyi niin projektinhallinnasta, epärealistisista aikatauluista kuin teknisistä vaikeuksistakin. Tällä hetkellä hankaluuksia aiheuttavat huonolaatuiset teräsrakenteiden hitsaukset, joita on jouduttu uudelleentekemään ja -testaamaan.

Vierailumme kohokohta oli laitoskierros, joka ulottui hämmästyttävän pitkälle 2-yksikön turva-alueelle. Pääsimme tutustumaan laitoksen turbiinihalliin, vedenottojärjestelmiin sekä useisiin oheisrakennuksiin. Lisäksi saimme käydä kolmannen yksikön työmaalla, jossa oppaamme esitteli koko laitoksen layoutin.

Erityistä mielenkiintoa ryhmässämme herättivät vertailut vanhojen ja uuden yksikön välillä. Vaikka myös uusi yksikkö on vanhojen tapaan PWR-mallinen (Pressurised Water Reactor), on se kehitysasteeltaan edistyneempi EPR (European Pressurised Water Reactor), johon on implementoitu useita uusia teknisiä järjestelmiä parantamaan laitoksen turvallisuutta ja käytettävyyttä. Uudessa laitoksessa on mm. varaenergiajärjestelmien määrää lisätty sekä asennettu core catcher -järjestelmä, joka on rakennettu kolmanteen yksikköön polttoaineytimien sulamisen varalta. Lisäksi reaktorirakennus on rakennettu lohkoittain niin, että huoltotoimenpiteitä voidaan tehdä myös vuosihuoltojen ulkopuolella, ja siten myös käyttöastetta voidaan parantaa.

Laitosvierailu oli koko ryhmämme mielestä kokemuksena ainutlaatuinen ja olimme äärimmäisen vaikuttuneita Ranskan läpinäkyvästä toiminnasta ydinvoima-alalla. Esimerkiksi turbiinihalliin pääsy olisi millä tahansa laitoksella vaikuttavaa ja mahdollisuus oppia Flamanvillestä näin konkreettisesti oli todellakin erityinen.

Flamanvillestä matka jatkui takaisin kohti Rennesiä. Ranskan tulevaisuuden visiona on olla teknologisten innovaatioiden ja startup-yritysten kotimaa. Tätä visiota tukemaan on perustettu Frenchtech-järjestö, joka oli päivämme viimeinen vierailukohde. Frenchtech on pääasiassa julkisen rahan, mutta myös yksityisten yritysten, avulla toimiva startup-yritysten kasvua ja kehitystä tukeva, voittoa tavoittelematon järjestö. Frenchtech on ollut mukana myös eilisissä vierailukohteissa: WipSea:ssa ja Smile:ssa.

Paikalla meidät vastaanotti suomalainen, Ranskassa opiskellut Noora Kekkonen, joka vastaa Frenchtechin Rennesin ja St. Malon haaran viestinnästä. Vierailu alkoi kokoontumisella konferenssihuoneeseen, jossa Noora esitteli järjestön toimintaa. Lopuksi saimme vielä kierroksen järjestön Rennesin toimitiloista.
Frenchtechin Rennesin ja St. Malon haara keskittää toimintansa Bretagnen alueelle, luoteis-Ranskaan. Järjestö käyttää resurssinsa pääasiassa erilaisten tapahtumien järjestämiseen, joiden tarkoituksena on tukea Startupien toimintaa kouluttautumisen, verkostoitumisen sekä sijoittajien kontaktoimisen kautta. Järjestö ei siis suoraan mentoroi yksittäisiä yrityksiä, vaan luo niille parhaat mahdolliset lähtökohdat toiminnan kehittämiselle. Frenchtechin toiminta kuitenkin muuttuu tulevaisuudessa, sillä järjestö fuusioituu toisen samankaltaisen, Rennes Atalante nimisen järjestön kanssa. Nimeksi tälle fuusioituneelle järjestölle tulee Le Poool. Fuusio mahdollistaa toiminnan tehostamisen sekä henkilökohtaisemmat suhteet yritysten ja järjestön välille.

Opimme vierailumme aikana, että Bretagnen alueen, kuten myös ranskalaiset Startup-yritykset muualla maassa, toimivat monilla nopeasti kehittyvillä aloilla. Ranskalainen ydinosaaminen keskittyy kyberturvallisuuden, IoT:n  sekä älykkäiden kaupunkien (smart cities) aloille.

Ranska on (kärjistäen) julkikuvaltaan perinteisesti ollut konservatiivinen ja kehitykselle vastahakoinen valtio, eikä suinkaan maa teknologisen kehityksen terävimmässä kärjessä. Oli erittäin kiehtovaa kuulla, kuinka Ranskan imagoa pyritään muokkaamaan Startupien ja innovaatioiden kautta, ja kuinka se tapahtuu ruohonjuuritasolla Rennesissä.

(Teksti: Sara ja Artturi)