Kuka?
Nimi: Ilkka Hemminki
Fuksi: 2013
Valmistunut: Tekniikan Kandidaatti 2016, DI kevät 2020
Pääaine: Kandissa pääaineena Energia- ja ympäristötekniikka, sivuaineena Energiatieteet. Maisterivaiheen pääaineena Sustainable energy in buildings and built environment.
Harrastukset: Kaikenlainen liikunta ja viime aikoina myös oman asunnon remppaaminen.
Ilkan kokemuksia ja vinkkejä opintoihin liittyen
Miten päädyit valitsemasi pääaineeseen?
Päädyin alun perin lukemaan energiatekniikkaa Vaasan energiateollisuuden lobbaamana ja olin valmis pelastamaan maailman innovoimalla maailmaan fuusiovoimalan. Aika nopeasti ajatus veden keittämisestä alkoi kuitenkin tuntumaan tylsältä ja palloilin lähes koko kandivaiheen ajan eri maisterivaiheen pääaineiden välillä. Lopulta päädyin valitsemaan pääaineeksi energia- ja LVI-tekniikan. Voin vain todeta, että olen päätökseeni näin jälkikäteen erittäin tyytyväinen!
Miten suhtauduit opintojen arvosanoihin?
Omasta mielestäni sillä, valmistuuko ajallaan tai hyvällä keskiarvolla ei ole juurikaan väliä. Itse sykähdin kandin ja maisterivaiheen peruskurssit koulun ilmoittamassa aikataulussa valmista suunnitelmaa seuraten, mutta vaihto-opinnot ja dipan tekeminen pitkän kaavan kautta sekoittivat pakkaa ja venyttivät valmistumista pari vuotta. Dipan venyessä opiskelin iloisesti kasan ylimääräisiä kursseja, ja tutkinnon ulkopuolelle jäikin lopulta lähes 45 opintopistettä puhumattakaan lukemattomista kursseista, jotka jäi tenttimättä. Kukaan ei kuitenkaan ole ollut kiinnostunut opintojeni keskiarvosta tai kauanko opintoihin meni. Näitä tärkeämpää on mielestäni pyrkiä sisäistämään perusasiat ja nauttia niin opiskelusta kuin opiskeluajasta.
Mihin kursseihin on mielestäsi tärkeä panostaa?
Parhaat kurssit työelämän kannalta oli maisterivaiheen peruskurssit, sillä ne antoivat hyvän ja kokonaisvaltaisen ymmärryksen oman alan perusasioista. Suosittelenkin panostamaan näihin kursseihin: kun perusasiat ovat kunnossa, on niiden päälle hyvä rakentaa omaa ammattitaitoa. Suosittelen myös hyödyntämään mahdollisuutta opiskella esim. kauppiksen kursseja!
Mikä on paras kokemuksesi tai hyödyllisin kurssi opintojen ajalta?
Parasta antia niin oppimisen kuin hauskanpidonkin kannalta ovat olleet erilaiset excursiot, kohokohtina IK:n Kotimaan Pitkät ja LVK:n ulkoexcursio. Excursioilla voi päästä näkemään, kuulemaan ja oppimaan asioita, joista koulun penkillä voi vain haaveilla. Omia kohokohtia onkin ollut yli 1,4 km syvässä kaivoksessa vierailu, fuusiovoimalan laitteiston tuijottelu ja tiilitehtaan pihalla muumiastioiden ja vessanpönttöjen rikkominen. Ei siis välttämättä kannata fakkiintua vain yhden alan excursioihin!
Kursseista pitää nostaa esille erityisesti ”MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt”, jonka aikana tuli oikeasti hakattua exceliä, matlabia, R:ää yms. hyvin hyödyllisiä työkaluja. Eniten harmittaa, että kävin tämän vasta kolmantena vuonna. Suosittelen lämpimästi myös kauppiksen yritysjuridiikan kursseja!
Mitkä olivat omat kokemuksesi kesätöistä?
Kesätöiden hakeminen oli lievästi sanottuna erittäin ärsyttävää ja stressaavaa eikä asiassa ole mitään oikotietä onneen. Ei kuitenkaan kannata stressata jos ei nyt ensimmäisenä vuonna saa töitä. Omat kesätyökokemukset menivät jotakuinkin seuraavasti:
- vuosi: 1kk autokuskin hommia, minkä jälkeen lähdin opiskelukavereiden kanssa reilaamaan pitkin Eurooppaa
- vuosi: Baronan välittämiä raksahommia Helsingin katoilla
- vuosi ja eteenpäin: LVI-suunnittelua Rambollilla
Alla koottuna muutamia enemmän tai vähemmän hyviä vinkkejä:
- Kannattaa osallistua killan ja AA-kerhojen kesätyötapahtumiin, useampikin opiskelukaveri sai ensimmäiset työpaikat sitä kautta.
- Oma aktiivisuus hakuprosessin aikana. Kannattaa soittaa rekrytoijalle ennen hakemuksen lähettämistä ”Minkälainen homma?” ja vielä myöhemmin perään ”Mikä on hakuprosessin tilanne?”
- Kannattaa hakea myös muihin kesätyöpaikkoihin kuin isojen energia-/raksafirmojen kaikista halutuimmille paikoille, esim. pienten paikkakuntien yritykset ja välitysfirmat (esim. Barona).
- Suhteet helpottaa töiden saamista, käy siis excursioilla ja puhu, ylläpidä sukulaissuhteita
- Oman alan kesätöiden/töiden saaminen helpottuu eksponentiaalisesti, kunhan vain saa sen ensimmäisen oman alan työpaikan.
- Mikäli ensimmäisenä tai toisena kesänä ei työpaikan saanti vielä onnistu, niin suosittelen nostamaan loputkin opintolainat ja lähteä vaikkapa reilaamaan: suosittelen!
Teitkö jotain aktiivihommia opintojen aikana?
Olin aktiivisesti mukana niin killan kuin AYY:n toiminnassa koko opintojeni ajan. Vaikka opiskelijatoiminnassa mukana oleminen ei välttämättä lisää omaa teknistä osaamista, saa sieltä äärettömän paljon hyviä kokemuksia ja ystäviä! Erityisesti muita aloja opiskelevien kanssa saadut suhteet ovat tulleet jo lyhyen urani aikana arvoon arvaamattomaan, joten kannattaa laajentaa omaa reviiriä kiltiksen/kerhohuoneen ulkopuolelle.
Teitkö osa-aikatöitä opintojen ohella?
Tein opintojen ohessa aluksi täysin omaan alaan riippumattomia töitä korkeakoululla (n. 12h per viikko), mutta ensimmäisen oman alan kesätyöpaikan saatuani tein LVI-suunnitteluhommia Rambollilla opintojen ohessa aina valmistumiseen saakka. Rambollilla tein kesät töitä täysipäiväisesti, mutta opintojen aikana tein töitä keskimäärin n. parina päivänä viikossa. Töiden tekeminen opintojen ja vapaaehtoishommien ohella toki lisäsi kuormitusta ja aikataulujen sovitus olikin välillä hieman haastavaa, mutta kiitos työnantajan joustojen ja oman ennakoinnin sujui aikataulutus pääosin ongelmitta.
Lisäksi varsinkin oman alan hommien tekeminen maisterivaiheen ohessa oli äärimmäisen hyödyllistä, sillä opiskeltavia asioita pääsi aktiivisesti hyödyntämään myös töissä. Kokemuksesta voin myös sanoa, että osa-aikatöistä on huomattavaa etua myös valmistumisen jälkeen, kun CV:ssä on jo useita vuosia (osa-aikaista) työkokemusta.
Kävitkö vaihdossa? Suosittelisitko vaihtoon lähtöä?
Olisin opintojen puolesta voinut valmistua 5. vuoden keväänä, mutta tein tietoisen valinnan ja lähdin Islantiin kevääksi vaihtoon tietäen, että se pitkittää opintojani vähintään vuodella. En kuitenkaan missään vaiheessa ole katunut päätöstäni ja voinkin täysin sydämin suositella vaihtoon lähtemistä. Jokainen kyllä ehtii tehdä elämänsä aikana tarpeeksi töitä, mutta ulkomailla opiskeluun ei välttämättä tule enää toista mahdollisuutta. Menkää siis vaihtoon!
Mikä on oma kokemuksesi diplomityön teosta?
Tein diplomityöni samalle yritykselle, jossa olin jo töissä opiskelujen ohessa hyvin mielenkiintoisesta ja laajasta aiheesta. Alun hyvän luku-urakan jälkeen työn teko kuitenkin alkoi takeltelemaan ja omasta työstä tulikin esimerkkitapaus siitä, miten diplomityöhön saadaan kulutettua reippaat puolitoista vuotta. Alla vinkit siitä miten diplomityötä EI kannata tehdä:
- Älä sovi työnantajan kanssa siitä, että teet pääsääntöisesti dippaa
- Tee diplomityön tekemisen ohessa mahdollisimman paljon dippaan liittymättömiä töitä, mieluiten täydet 37,5 h/vko
- Ota muutama mielenkiintoiselta kuulostava kurssi, kyllähän nyt aina 10 op/periodi voi opiskella
- Älä rajaa aluetta liikaa, muuten saatat vahingossa ohittaa mielenkiintoisen artikkelin
- Älä varaa säännöllisiä läpikäyntipalavereita ohjaajan kanssa, itseohjautuvuus on kaiken perusta
- Älä pilko kokonaisuutta ja aikataulua pieniin välietappeihin ja tavoitteisiin, vaan mittaa dipan valmiusaste asteikolla valmis/ei valmis
- Yliarvioi oma tuottavuus: kyllä huomenna ehtii tehdä myös tämän päivän kirjoitustyöt
- Pidä hesarin sivu aina toisella välilehdellä auki.
Lopulta hyvästä yrityksestä huolimatta sain työn kuitenkin tehtyä ja olen lopulta erittäin tyytyväinen itse työhön. En kuitenkaan suosittele samaa kenellekään.
Mitä vinkkejä sinulla on työelämään siirtymiseen?
Jatkoin valmistuttuani Rambollilla LVI-suunnittelun parissa. Palkkaneuvotteluihin kannattaa valmistautua tutkimalla TEK:in, RIL:in yms. tilastoja ja suosituksia.
TEK:in palkkasuositus on ihan hyvä lähtökohta ankkuroida keskustelua, mutta koska suositus perustuu kuitenkin vastavalmistuneiden palkkojen yläkvarttiiliin kannattaa ottaa huomioon, että tilastollisesti tuolle tasolle voi olla hankala päästä. Lisäksi palkkataso vaihtelee eri alojen välillä hyvinkin paljon, joten ei kannata pettyä, vaikka oma palkka olisikin alle suosituksen.
Kannattaa myös oikeasti miettiä miten perustella oma palkkatoive: pelkästään TEK:in suositukseen vetoaminen ei välttämättä ole em. syistä kovin hyvä argumentti. Mikäli oman alan markkinatilanne on hyvä, voi toisesta yrityksestä pyrkiä hakemaan kilpailevan tarjouksen.
Mitä valmistuneen elämään kuuluu diplomityön palautuksen jälkeen?
Kuten mainittu, jatkoin Rambollilla valmistumisen jälkeen LVI-suunnittelun parissa projekti-insinöörin tehtävissä. Olin kuitenkin jo pidempään ollut varovaisen kiinnostunut rakennuttamisesta, joten pian valmistumisen jälkeen vaihdoinkin työpaikkaa. Tällä hetkellä toimin Avain Rakennuttajalla projektipäällikkönä vastaten konsernin perusparannushankkeiden projektinjohdosta.
Aikaisemmassa työtehtävässä LVI-suunnittelun parissa erityisesti oman alan maisterivaiheen opinnot olivat hyödyksi ja sitä kuuluisaa oman osaamisen ”kärkeä” pääsikin hiomaan aivan toden teolla. Nykyisissä rakennuttamisen tehtävissä taas on hyödyllistä tietää kaikesta alaan liittyvästä jonkin verran, minkä lisäksi erilaiset vuorovaikutustaidot ovat nousseet aivan uuteen arvoon. Ehkä se vain on pakko myöntää, että niistä kaikista turhilta tuntuvista geo- ja GIS- sekä yritysjuridiikan kursseista on oikeasti jopa jotain hyötyä. Kiitos Gary!
Mahdolliset loppusanat tai vapaat terveiset lukijalle 🙂
Tsemppiä opiskeluun, työnhakuun ja kaikkeen muuhun mitä vain keksitkin tehdä! Vaikka elämä saattaakin välillä tuntua pitkältä ja kiviseltä tieltä kannattaa muistaa, että kyllä (lähes) jokainen valmistuu ennemmin tai myöhemmin. Mielestäni ei kuitenkaan kannata stressata siitä liikaa, vaan nauttia elämästä ja opinnoista täysin sieluin ennen oravanpyörään hyppäämistä. Lähtekää siis kaikki vaihtoon ja menkää reilaamaan heti kuin vain voitte!
Keksitkö lisää kysymyksiä Ilkalle? Hänet löytää TG:stä @Ilkkah, ilkka.hemminki (at) gmail.com
Kiinnostaisiko sinua kuulla jotain tiettyjä kokemuksia killan alumneilta? Alumniblogin kysymyksiin tai muuhun sisältöön liittyvät kommentit tai toiveet voi lähettää tänne.