Kuka?
Nimi: Anton Närekorpi
Fuksi: Enyfuksi 2014
Valmistunut: Toukokuussa 2020
Pääaine: Kandissa Eny ja sivuaineena laskentatoimi, maisterissa Sustainable Energy Systems and Markets.
Harrastukset: Epäsäännöllinen ruuanlaitto, vielä epäsäännöllisempi lenkkeily sekä tietokonepelaaminen ajankäytön rajallisuuden puitteissa. Lisäksi kova pyrkimys jatkaa viime kesänä aloitettua golfharrastusta.
Antonin kokemuksia ja vinkkejä opintoihin liittyen
Miten päädyit valitsemasi pääaineeseen?
Energiatekniikan valinta oli aika sattumanvaraista. Lukiossa mietin kemian opiskelun ja teknillisen välillä, ja energiatekniikka kuulosti siistiltä ja päädyin siihen hakemaan. Kandissa vahvistui kuva siitä, että energiatekniikka on mun ala ja päädyin sitä maisterissa lukemaan. Otin kandin sivuaineen kauppiksen puolelta ja se on ollut kyllä todella hyvä päätös! Monialaisuudesta on ollut mulle työelämässä todella paljon hyötyä ja se on Aallon parhaimpia puolia. Suosittelen ainakin katsomaan, jos itselleen löytyisi jotain mielenkiintoisia kursseja tekniikan ulkopuolelta.
Mikä oli omasta mielestäsi paras kurssi opintojen aikana? Miten suhtauduit opintojen arvosanoihin?
Mun mielestä paras yksittäinen kurssi oli “Introduction to Industrial Internet”. Siinä oli aika epäteknillinen lähestymistapa ja pohtiva ote alusta loppuun. En tainnut yhtäkään laskutoimitusta tehdä koko kurssin aikana. Vastapainoksi ns. perusmatikat oli hyvin järjestettyjä kursseja, joihin jaksoi käyttää aikaa. Johtui varmaan myös siitä, että ensimmäisenä vuotena oma panostus koulunkäyntiin ja arvosanat olivat huipussaan… Loppujen lopuksi arvosanoilla ei ole ollut omalla kohdalla mitään väliä, enkä koe että tavoiteaikaan valmistuminen olisi juurikaan hyödyttänyt.
Olen myynnissä töissä, ja epäironisesti hyödyllisin kurssi on työelämää varten ollut ARTS-ENG sekä kaikki muutkin ryhmätyökurssit. Erilaisten ihmisten kanssa pitää tehdä paljon töitä valmistuttua ja keskiyön ryhmädedikset valmistavat tähän erinomaisesti. Muuten työelämään on auttanut Excelin ja Powerpointin hakkaaminen, mutta niitä tuli harmittavan vähän tehtyä opintojen aikana.
Mikä on paras kokemuksesi tai hauskin muisto opintoihin liittyen?
Kivienhaistelukurssi (mikä lie oikea nimi) ja sen tunnistuskoe oli yksittäisinä opintotapahtumina mieleenpainuvimmat kokemukset. Niistä ei kauheasti jäänyt työelämään oppeja, mutta tarttui sieltä hyviä besserwissertaitoja illanviettoihin. Hauskimmat muistot opiskeluajoilta on jäänyt kuitenkin vapaaehtoishommista. Kotimaan Pitkä on elämän parasta aikaa ja Hessun silliksestä on pelkkiä hyviä muistoja, tai ei muistoja lainkaan. IK:n ja LVK:n ulkomaanexcursiot Dubaihin ja Kiinaan olivat myös ainutlaatuisia kokemuksia, joita on vaikea saada enää opintojen jälkeen.
Mikä on oma kokemuksesi kesätöistä ja onko sinulla jotain vinkkejä liittyen kesätyönhakuun?
Fuksivuoden jälkeen en vielä saanut oman alan kesätöitä ja päädyin varastotöihin. Tämä on jälkikäteen ajateltuna ollut ihan hyvä juttu, enkä ottaisi liikaa stressiä oman alan töiden saamisesta. Tärkeämpää on, että työkokemusta kertyy (ja ekstraraha on tietty aina kiva juttu…). Keskon varastolla oli myös monta muuta Aaltolaista, joista osa on edelleen hyviä kavereita. Pelkkä lomailu on myös erittäin hyvä vaihtoehto, jos kesätyöt ei tärppää. Seuraavat pitkät kesälomat voi tulla vasta valmistumisen jälkeen, näin oli myös allekirjoittaneella.
Hain ensimmäiset pari vuotta aika laidasta laitaan erilaisia kesätöitä. Tokana vuonna keväällä pääsin entiselle kotipaikkakunnalleni Lahteen taloushallinnon assistentiksi pariksi kuukaudeksi. Sinne oli paljon apua sukulaissuhteiden lisäksi laskentatoimen opinnoista. Aika monet kesätyöt on ns. ulkopaikkakunnalla, ja niihin on yleensä myös vähemmän hakijoita. Samana kesänä pääsinkin omalle alalle töihin Fortumin sähkön- ja kaukolämmön myyntitiimiin ja siellä olin reilu pari vuotta.
Vinkkinä kannattaa laittaa klassiset kesätyönhaun perusasiat kuntoon. Oma aktiivisuus on tärkeintä, ja firmoihin kannattaa soittaa vaikka avointa hakua ei olisikaan päällä. Parhaassa tapauksessa paikka löytyy, pahimmassa tapauksessa ainakin nimi jää muistiin seuraavia kesiä varten. CV:n sisältöä ja ulkoasua kannattaa viilata ja luetuttaa parilla kaverilla ennen hakemista.
Teitkö osa-aikatöitä opintojesi ohessa?
Tein osa-aikatöitä 1-3 päivää viikossa kolmannen opiskeluvuoden alusta lähtien. Tämä sopi mulle todella hyvin, ja toi hyvää vastapainoa kurssien pänttäämisille. Välillä oli aika tiukkaa yhdistää työt, vapaaehtoishommat ja opinnot, mutta hyvällä priorisoinnilla pääsee pitkälle. Sain myös töistä aina todella joustavat työajat, mikä on auttanut ajankäyttöä huomattavasti.
Teitkö jotain aktiivihommia opintojen aikana?
Olin fuksivuodesta lähtien aktiivinen kiltahommissa, kurssineuvostosta aina killan puheenjohtajaksi asti. Lisäksi olin Lämpövoimakerhon hallituksessa yhden vuoden. Vapaaehtoishommat tekivät opiskeluajasta ikimuistoiset, ja suosittelen niitä lämpimästi kaikille. Niin vahvaa yhteisöllisyyttä ei pääse helposti opiskelujen ulkopuolella ja valmistuttua kokemaan. Otaniemen opiskelijakulttuuri oli mulle siisteimpiä asioita, missä olen saanut olla mukana. Hauskanpidon lisäksi vapaaehtoishommat on tuoneet lukemattomia kontakteja työelämään ja taitoja ryhmässä työskentelyyn.
Kävitkö vaihdossa opintojesi aikana?
En käynyt vaihdossa. Omalle kohdalle ei sattunut töiden ja vapaaehtoishommien sekaan sopivaa väliä, vaikka useassa kohtaa mietinkin vaihtoon lähtemistä. En ole ihan varma, olisinko vaihdossa itse edes viihtynyt, vaikka kaikki tutut ovat sitä kehuneet ja suositelleet!
Mikä on oma kokemuksesi diplomityön teosta?
Oltiin jo puhuttu dipan tekemisestä jo siinä vaiheessa kun olin LeaseGreenille menossa. Sain aika vapaat kädet aiheen miettimiseen, mistä aiheutui lopulta aika paljon päänvaivaa. Vinkkinä valmis ja mahdollisimman selkä aihe auttaa alkuun pääsemissä huomattavasti. Mun dipan aiheeksi muodostui aika nopeasti sähkön kysyntäjousto kiinteistöissä, mutta tarkemmassa rajaamisessa meni aikaa. Motivaatiota toi se, että aihe oli henkilökohtaisesti kiinnostava ja olin samasta aihepiiristä tehnyt myös kandityön.
Tein diplomityötä yhteensä noin yhdeksän kuukautta, josta tein suurimman osan ajasta myös muuta työtä ohella. Välissä oli myös parin kuukauden tauko dipan tekemisestä. En ehkä ole siis paras esimerkki dipan sujuvuudesta, vaikka tyytyväinen lopputulokseen olenkin. Jos mahdollista, kannattaa dippatyötä tehdä mahdollisimman tiiviisti ja mielellään täyspäiväisesti. Vanha viisaus siitä, että joka päivä kannattaa saada tekstiä aikaan, on myös erittäin toimiva. Edes muutaman päivän tauon jälkeen kirjoitustahtiin pääseminen voi olla huomattavan hankalaa.
Usein kannattaa katsoa saatavilla oleva datasetti, miettiä minkälaista analyysiä siitä saa irti ja rajata aihe selkeästi tämän ympärille. Jos vasta puolessa välissä alkaa miettiä pohjadatan etsimistä, voi helposti ajautua umpikujaan. Aihe kannattaa myös rajata mahdollisimman tiiviiksi heti alusta lähtien, mutta muutoksiin kannattaa varautua matkan varrella.
Mikä vastavalmistuneen elämään kuuluu valmistumisen jälkeen?
Jatkoin valmistumisen jälkeen samassa työpaikassa, joten muutos ei ollut iso ja ei tarvinnut onneksi käydä työnhakurumbaa. Viimeisten parin opiskeluvuoden aikana olin siirtynyt aika sulavasti opiskelusta työelämään, mutta elämänmuutos oli silti näkyvä. Työelämä on paljon tasapainoisempaa kuin opinnot, sillä illalla ei yleensä tarvitse stressata tekemättömistä tulevista dediksistä. Tämä muutos korostuu ehkä nyt pandemia-aikana vielä enemmän, kun vapaa-ajanvieton tapahtumat ovat paljon rajoitetumpia.
Palkkaneuvotteluihin kannattaa valmistautua hyvin. Usein tilastoilla ja hyvillä perusteluilla saa itselleen mieluista palkkaa, eikä ylisuuren palkan pyytämisestä ole mitään haittaa.
Mitä työnkuvaasi kuuluu nykyään?
Olen vuosi sitten valmistunut ja jatkoin valmistumisen jälkeen LeaseGreenillä, jossa olen ollut neljännen opintovuoden alusta lähtien. Toimin asiakkuuspäällikkönä ja myyn energiatehokkuusratkaisuita, kiinteistökohtaisia lämmöntuotantojärjestelmiä sekä elinkaaripalveluita kiinteistösijoittajille. Teen päivittäin työtä asiakkaiden, suunnittelijoiden, projektinvetäjien sekä ohjelmoijien kanssa, joten sosiaaliset taidot ovat tarpeen. Siksi vapaaehtoishommista on ollut todella paljon hyötyä jo tässä vaiheessa uraa ja varmasti on myös tulevaisuudessa.
Mahdolliset loppusanat tai vapaat terveiset lukijalle 🙂
Olipas mukava pysähtyä hetkeksi ja katsoa mitä kaikkea onkaan tullut tehtyä! Ei koskaan tiedä, mitä huominen tuo tullessaan niin suhtautuu kaikkeen pilke silmäkulmassa sekä kannattaa aina haastaa itseään ja ottaa rohkeasti se hyppy tyhjyyteen 🙂
Jäikö Antonille kysyttävää opinnoista tai työelämästä? Antonin tavoittaa viestillä 0401664545 whatsappissa ja telegramissa sekä telegramissa myös @narekorpi.
Kiinnostaisiko sinua kuulla jotain tiettyjä kokemuksia killan alumneilta? Alumniblogin kysymyksiin tai muuhun sisältöön liittyvät kommentit tai toiveet voi lähettää tänne: https://forms.gle/H5FpjFXjKC8jwBdWA