Petra Seppälä – Energiatekniikka

Kuka?

Nimi: Petra Seppälä

Fuksi: Enyfuksi 2015

Valmistunut: Kandiksi kesällä 2018 ja diplomi-insinööriksi joulukuussa 2020

Pääaine: Kandissa energia- ja ympäristötekniikka ja sivuaineena tuotantotalous. Maisterivaiheessa pääaineena Sustainable Energy Systems and Markets

Harrastukset: Käyn kuntosalilla. Pidän myös vaeltamisesta ja muutenkin ulkoreippailusta ystävien kanssa.


Petran kokemuksia ja vinkkejä opintoihin liittyen 

 

Miten päädyit valitsemasi pääaineeseen?

Lukiossa lempiaineeni olivat matematiikka ja fysiikka. Tiesin varmaksi sen verran, että haluan suuntautua tekniikan alalle. Minua kiinnosti kestävät energian tuotantomuodot ja -ratkaisut hyvin paljon jo lukioaikoina, ja energia- ja ympäristötekniikan pääainekuvauksen luettuani olin varma hakukohteestani.

 

Mikä on paras kokemuksesi tai hauskin muisto opintoihin liittyen?

Mieleenpainuvimmat muistot opiskelusta ovat luultavasti luentosalien ulkopuolelta. Etenkin ensimmäisinä vuosina vietimme ystävien kanssa opiskelutila Hubissa kaiket päivät aamusta iltaan viikonloppuja myöten. Teimme yhdessä laskareita ja pänttäsimme tentteihin. Joku vuorollaan aina oivalsi, miten ongelma ratkaistaan ja niin sitä oppi itsekin paremmin, kun ongelmia pohdittiin yhdessä eri näkökulmista. Yhdessä tekeminen oli hauskaa ja suurin ero lukioajan opiskeluun. Tapahtumista mieleenpainuvimpia olivat tietenkin wapputapahtumat, vujut ja killan ulkoexcu Intiaan New Delhiin.

 

Ihmeperheen fuksiryhmä vuosimallia 2015.

 

Mikä on oma kokemuksesi kesätöistä ja onko sinulla jotain vinkkejä liittyen kesätyönhakuun?

Sanoisin, että kannattaa hakea oman alan kesätöitä heti ensimmäisinä opiskeluvuosina ja panostaa työnhakuun, vaikka se onkin aikaa vievää. Kesätyöt opettavat monipuolisesti energia-alasta ja eri työllistymismahdollisuuksista – ja niitähän riittää! Pääsin ensimmäisen vuoden jälkeen Helenille kaukolämpöasentajaharjoitteluun ja pidin kokemuksesta kovasti. Muistelen yhä lämmöllä kyseistä työharjoittelua, joka opetti käytännön puolta töistä.  Toisena kesänä pääsin Nesteelle myyntineuvottelijaksi ja opin monipuolisesti polttonesteistä. Jatkoin töitä opintojen ohella osa-aikaisena. Kolmantena opiskeluvuonna pääsin nykyiseen tiimiini harjoittelijaksi ydinvoima-alalle Turvallisuussuunnitteluun Fortum Power and Heat Oy:lle. Olenkin viihtynyt samassa tiimissä jo reilut kolme vuotta ja päässyt tekemään erilaisia turvallisuussuunnittelutöitä pääosin Loviisan voimalaitokselle.

 

Killan ulkoexcursio New Delhiin syksyllä 2017.

 

Teitkö osa-aikatöitä opintojesi ohessa? Entä olitko aktiivinen killan toiminnassa?

Tein töitä noin yhden työpäivän viikossa koko opiskeluaikani ajan. Se oli oikein sopiva määrä, sillä kerrytin samalla työkokemusta ja oli mukavaa olla osa tiimiä myös lukuvuoden aikana kesätyökuukausien lisäksi. 

Olin killan aktiivihommissa mukana ensimmäisenä vuonna ja suosittelen lämpimästi osallistumaan, sillä aktiivihommissa tutustuu muihin opiskelijoihin ja kartuttaa unohtumattomia kokemuksia. Tapahtumien ja yritysvierailujen kautta pääsee myös verkostoitumaan ja tutustumaan laajasti energia-alaan. Yksi parhaista muistoista fuksivuodelta on killan kurssineuvostossa oleminen. Järjestimme kurssineuvostossa mm. perinteiset RiLkamat.

 

Kävitkö vaihdossa? Mikä kokemuksessa oli parasta ja mitä se opetti? 

Lähdin ystäväni kanssa yhdessä freemover-vaihtoon Kuala Lumpuriin, joka ajoittui omissa opinnoissani maisterivaiheen ensimmäiseen kevääseen. Suosittelen vaihto-opiskelua lämpimästi kaikille! Se oli ehdottomasti yksi parhaista kokemuksistani opiskelujeni aikana.

 

Fiiliksiä vaihdosta. Olimme juuri kiivenneet Batur-tulivuorelle Balilla!

 

Mikä on oma kokemuksesi diplomityön teosta? 

Tein diplomityön Fortumin ydinvoimapuolen Turvallisuussuunnitteluryhmään, jossa työskentelen yhä. Sain muutamia eri vaihtoehtoja diplomityöaiheelle, ja pääsin itse vaikuttamaan ja valitsemaan mielenkiintoisen aiheen. Tein diplomityötä 8 kk ajan, jonka ohessa tein muutamia muita työtehtäviä. 

Tärkein vinkkini diplomityön tekemiseen on valita itseä kiinnostava aihe. Aiheen selkeä rajaaminen ja tutkimuskysymyksen laatiminen on tärkeä osa työtä ja helpottaa kirjoitusprosessia. Myös vertaistuki auttaa, jos ystäväsi sattuvat kirjoittamaan dippatyötä samaan aikaan. Tsemppiä prosessiin!

 

Ryhmäkuvassa huudamme vuosikurssimme voimin kuuluvasti “Raksa jaksaa!”.

 

Mitä työnkuvaasi kuuluu nykyään?

Työskentelen suunnitteluinsinöörinä ja työtehtäviini kuuluvat monipuolisesti erilaisiin turvallisuussuunnitteluryhmän toimeksiantoihin ja projekteihin osallistuminen. Kuluneen vuoden aikana olen työskennellyt muun muassa Loviisan ydinvoimalaitoksen ohjekehityksen parissa ja viimeisimpänä olen päässyt perehtymään automaatioteknisen luokitusasiakirjan ylläpitoon.

 

Mahdolliset loppusanat tai vapaat terveiset lukijalle 🙂

Opiskelualaa pohtivalle energiatekniikka on loistava valinta ja antaa valmiudet monenlaisiin työtehtäviin. Tsemppiä opiskeluhakuun/nykyisiin opintoihin!