Kuka?
Nimi: Tiia Kukkola
Fuksi: PT 2014 ja IK 2015
Valmistunut: Valmistuin kandiksi kesällä 2017 ja diplomi-insinööriksi kesällä 2019
Pääaine: Kandissa pääaineena Energia- ja ympäristötekniikka, sivuaineena Teollinen prosessitekniikka. Maisterivaiheen pääaine: Sustainable energy in buildings and built environment
Harrastukset: Nautin vapaa-ajalla neulomisesta ja erilasista remontointi- ja DIY-projekteista
Tiian kokemuksia ja vinkkejä opintoihin liittyen
Miten päädyit valitsemasi pääaineeseen?
Päädyin Aaltoon 2014 opiskelemaan kemian-, bio- ja materiaalitekniikan koulutusohjelmaan. Ensimmäisen vuoden aikana huomasin, ettei ala kuitenkaan ollut aivan minun juttu. Hain keväällä 2015 pääsykokeiden kautta Energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmaan ja aloitin eny-opinnot syksyllä 2015. Siirtyminen kandiohjelmasta toiseen onnistui kohdallani melko mutkattomasti. Sain hyväksiluettua lähes kaikki kemmalla suorittamani kurssit ja hyödynsin niitä myös sivuaineessani. Korkeakoulusta riippumatta kandivaiheen perusopintoihin sisältyy paljon matematiikan ja fysiikan kursseja. Tämän ansiosta pääsin heti syksyllä opiskelemaan toisen vuoden opiskelijoille kaavailtuja kursseja. Vaihtaminen kannatti. Energia- ja ympäristötekniikan pääaineopinnot olivat todella mielenkiintoisia ja mukaansatempaavia.
Kandivaiheessa tutustuin Teekkarein LVI-kerhon tapahtumiin ja toimintaan. Ammattiainekerhot ovat oiva väylä tutustua vanhempiin alan opiskelijoihin ja perehtyä syvemmin alan työtehtäviin. Omalla kohdallani Teekkarien LVI-kerhon toiminta sai minut kiinnostumaan rakennusten energiatekniikasta ja LVI-alasta. Työskentelen nykyään Rambollilla LVI-suunnittelun parissa.
Miten suhtauduit opintojen arvosanoihin?
Mielestäni valmistumisen tavoittelu viidessä vuodessa ja vitosen keskiarvolla ei ole niinkään tärkeää. Korkeasta keskiarvosta on hyötyä, jos tähtää tutkijan uralle, mutta työhaastatteluissa niitä ei painoteta liikaa. Vaikeiden pakollisten kurssien osalta tärkeintä on, että ne saa suoritetuksi.
Mikä oli omasta mielestäsi paras kurssi opintojen aikana?
Hyödyllisimpiä kursseja opintojeni aikana ovat olleet termodynamiikkaan ja lämmönsiirtoon liittyvät kurssit sekä maisterivaiheen pääaineopinnot. Työelämässä AutoCAD ja Excel ovat minulla päivittäin käytössä, joten näihin työkaluihin perehtyminen jo kandivaiheessa on ollut avuksi.
Mikä on paras kokemuksesi tai hauskin muisto opintoihin liittyen?
Suosikkitapahtumia olivat tietenkin Wappu ja Teekkarien LVI-kerhon vuosittainen Kotimaan Pitkä -excursio. Yksi ikimuistoinen wappumuistoni on Vuoden poliisi -teekkarijäynä, jonka toteutimme fuksijäynäryhmäni kanssa.
Mikä on oma kokemuksesi kesätöistä ja onko sinulla jotain vinkkejä liittyen kesätyönhakuun?
Muistan, että omalla kohdallani oman alan kesäöiden hankkiminen oli stressaavaa. Erottuminen monen muun hakemuksen seasta tuotti päänvaivaa ja monien tuntien edestä työhakemusten täyttämistä. Kesällä 2015 aloitin kesätyöt Spice Ice -jäätelöbaarissa ja jatkoin työskentelyä iltaisin ja viikonloppuisin opintojen ohella vuoden verran. Tämän jälkeen työskentelin yhden kesän Vantaan Energian jätevoimalalla ja toisen Caverionilla haalariharjoittelussa.
Kesätöitä kannattaa hakea aktiivisesti heti vuodenvaihteen jälkeen. Hakemusten perään voi usein soittaa ja tarjolla olevista työtehtävistä voi tätä kautta saada paremmin tietoa. Voin suositella muita etenkin rakennusalasta kiinnostuneita hakemaan kesätöitä rakennustyömaalta. Myöhemmin asiantuntijatehtävissä on todella paljon hyötyä, jos on itse ollut työmaalla näkemässä ja kokemassa, miten asennustyöt siirtyvät suunnitelmista toteutukseen. Suunnittelutyössä palaan itsekin usein muistelemaan, miten erilaiset asennukset toteutettiin, kun olin itse putkipihdit kädessä työmaalla.
Oman alan töitä voi olla hyvä sauma hakea myös syksyllä kesätyökauden päätyttyä. Haalariharjoitteluni loppupuolella kesällä 2017 aloin hakemaan osa-aikatöitä eri suunnittelutoimistoista. Oman kokemukseni mukaan jopa avoimen hakemuksen jättäminen eri suunnittelutoimistoihin voi poikia kutsun työhaastatteluun. Aloitin syksyllä 2017 osa-aikatyöt Rambollilla LVI-suunnittelijaharjoittelijana. Osa-aikatyö toi mukavaa vastapainoa opintoihin ja pääsin toden teolla tutustumaan työtehtäviin, joita teen nykyään valmistumisen jälkeen.
Teitkö jotain aktiivihommia opintojen aikana?
Toimin Teekkarien LVI-kerhon rahastonhoitajana 2017 ja puheenjohtajana 2018. LVI-kerhon toiminta avasi minulle, minkälaista LVI-alalla on työskennellä ja mitä uramahdollisuuksia ala tarjoaa. Ammattiainekerhot ovat myös oiva väylä tutustua muihin opiskelijoihin ja voin suositella niihin liittymistä jo heti opintojen alkuvaiheessa!
Mikä on oma kokemuksesi diplomityön teosta?
Diplomityön voi tehdä yliopistolle tutkimusavustajana, toimeksiantona jollekin yritykselle tai vaikka niin sanotusti itselleen omalla ajalla, kunhan saa yliopistolta valvojan ja ohjaajan DI-työtä varten.
Syksyllä 2018 ryhdyin tiedustelemaan DI-työhön aihetta, joka vastaisi omaa opiskelutaustaani ja mielenkiinnon kohteitani. Minulle tarjottiin lopulta kolmea eri DI-työn aihetta. Yksi aihe tuli omalta työnantajaltani, toinen kilpailevalta suunnittelutoimistolta ja kolmas yliopistolta. Näistä kolmesta vaihtoehdosta yliopiston tarjoama aihe oli minusta mielenkiintoisin, joten siirryin suunnittelutehtävistä puoleksi vuodeksi Aalto-yliopistolle tutkimusavustajaksi.
Minulle oli parempi, että keskityin täysipäiväisesti puolen vuoden ajan diplomityön työstämiseen. Tällä tavoin pysyin tutkimukselleni asetetussa aikataulussa ja pystyin panostamaan työhön kunnolla.
Oma vinkkini DI-työn tekoon on huolehtia yliopiston pakollisista aikatauluista työn aiheen hakemiseen ja valmiin työn hyväksymiseen liittyen. Lisäksi on hyvä tehdä itselleen selväksi, mitä työvaiheita DI-työ tulee vaatimaan ja miten työ rajataan. Kun DI-työn tavoitteet ovat itselleen selvänä, työn etenemistä on helpompi hallita ja tällöin työ valmistuu todennäköisemmin aikataulussa.
Mikä oli oma kokemuksesi ensimmäistä vakituista työpaikkaa hakiessa?
Valmistumisen jälkeen jatkoin työskentelyä Rambollilla LVI-suunnittelijana. Tiedustelin työmahdollisuuksia myös toiselta suunnittelu- ja konsultointialan työnantajalta. Kilpaileva yritys olisi tarjonnut minulle työpaikkaa ja kilpailukykyistä kuukausipalkkaa. Lopulta päädyin jatkamaan työtehtäviä tutun työnantajan kanssa. Palkkaneuvotteluissa voi lähteä liikkeelle TEK:n ja RIL:n palkkasuosituksista. Jos kilpaileva yritys on tehnyt sinulle tarjouksen, se kannattaa ehdottomasti tuoda palkkaneuvotteluissa esille.
Mitä työnkuvaasi kuuluu nykyään?
Valmistumisen jälkeen olen työskennellyt pääasiassa kauppakeskushankkeiden parissa. Toimin LVI-suunnittelijana ja työtehtäviini kuuluu liiketilasuunnittelua ja tekniikan yhteensovitusta tietomalliprojekteissa. Lisäksi teen erilaisia selvityksiä ja kaavioita muun suunnittelun ohella.
Suunnittelutaitoja oppii ainoastaan suunnittelemalla. Aalto antaa hyvät lähtökohdat kehittyä työelämässä: ryhmätyöskentelytaitoja ja akateemista ajattelua. Hyväksi suunnittelijaksi ja taitavaksi projektipäälliköksi oppii kuitenkin ainoastaan kokemuksen kautta.
Mahdolliset loppusanat tai vapaat terveiset lukijalle 🙂
Haluaisin toivottaa kaikille mukavaa Wapun odotusta ja tsemppiä tämän pandemian keskellä!
Jäikö Tiialle kysyttävää opinnoista tai työelämästä? Tiian tavoittaa viestillä +358407284680 Whatsappissa ja Telegrammissa.
Kiinnostaisiko sinua kuulla jotain tiettyjä kokemuksia killan alumneilta? Alumniblogin kysymyksiin tai muuhun sisältöön liittyvät kommentit tai toiveet voi lähettää tänne.