Ulkoexcursion Blogi 3: Maanantai 24.9.

Blogikirjoitus 3: Rance vuorovesioimala

24.9.2018, Luoteis-Ranska

Ranskan ensimmäinen excursiomme suuntautui vuorovesivoimalaan Rance–joen varrelle. Aaltovoimala on rakennettu 1966 ja se on maailman ensimmäinen vuorovesivoimala. Laitos tuottaa sähköä päivässä yhteensä 10 tunnin ajan, viisi tuntia nousuveden aikaan ja viisi tuntia laskuveden aikaan. Laitoksen 24 10 megawatin (MW) turbiinia tuottavat 240 MW sähköä tasaisesti ympäri vuoden.

Aaltovoimala on yksi maailman kahdesta vuorovesivoimalasta. Vastaavanlaista, mutta kooltaan kymmenkertaista vuorovesivoimalaa oli suunniteltu Cancalen ja Granvillen välille, mutta rakennuskustannukset olivat siihen aikaan liian suuria ja samoihin aikoihin Ranska alkoi kaavailla laajaa ydinverkostoa, joten projektia ei ikinä toteutettu.

Rancen voimalan kaltaisella sijainnilla vuorovesivoima on hyvin tuottava puhtaan energian tuotantomuoto. Huoltokustannukset voimalassa ovat hyvin pienet ja se on kyennyt tuottamaan tasaisesti sähköä ilman suurempia päivityksiä voimalaan.

Vuorovesivoima oli entuudestaan vieras käsite koko ryhmällemme. Se herätti pohdintaa siitä, miksi vuorovesivoimaa ei ole rakennettu nykyistä enemmän. Tulimme siihen tulokseen, että vuorovesivoimaloita on vain kaksi johtuen niiden tarkoista olosuhdevaatimuksista. Vuorovesivoimala vaatii sijainnin, jossa vuorovesi-ilmiö on hyvin voimakas. Lisäksi nousevalle vuorovedelle on oltava tarpeeksi pinta-alaa ja jotta voimala toimisi, meren ja altaan puoli on erotettava padolla.

Rancesta jatkoimme matkaa Rennesiin, jossa vierailimme kahdessa Start Up–yrityksessä, joista ensimmäinen oli Wipsea. Wipsea kehittää eläimien tunnistamis- ja kartoittamisalgoritmiä, jota se myy ja käyttää itse. Algoritmi perustuu Deep Learningiin, jossa algoritmi kehittää itseään ja oppii muodostamaan uusia yhteyksiä datan välille. Yritystä esittelevä Gwénaël Duclos vertasikin algoritmin oppimisprosessia ihmisen oppimiseen.

Käsiteltävä data hankitaan ilmakuvina dronejen avulla. Dronet lentävät valitun alueen yläpuolella automaattisesti noin 50-150 metrin korkeudella ottaen satoja kuvia. Kuvat syötetään ohjelmaan, joka käy algoritmin avulla kuvat läpi ja tunnistaa kuvassa olevat haluttavat kohteet. Algoritmia kehitettäessä sen antamat tulokset analysoidaan ja tarkastetaan, ja tulos syötetään algoritmiin, joka edistää sen oppimista.

Esityksen jälkeen ryhmällämme oli paljon kysyttävää Duclokselta. Keskustelu pyöri algoritmin tarpeen ja sen tulevaisuuden mahdollisuuksien ympärillä. Tällä hetkeä yrityksen palveluita käyttävät enimmäkseen ympäristövirastot ja tutkimusinstituutit. Vaikka jo tällä hetkellä myös kaupalliset yritykset ostavat Wipsean palveluita ja tuotteita, tulevaisuudessa näiden palveluiden osuus tulee olemaan vielä merkittävämpi.

Toinen Start Up vierailumme Rennesissä oli Bretagne Développement Innovationin Smilessä. Smile on energia-alan konsulttifirma, joka yhdistää energiasektorin eri toimijoita. Yrityksen toiminta keskittyi varsinkin älykkäisiin energiajakeluverkkoihin, energiatehokkuuden lisäämiseen ja energian kysyntä-tarjonta –suhteen tasapainottamiseen. Projektit, joissa Smile on mukana, lähtevät liikkeelle yleensä valtion tai kuntien energia- ja päästötavoitteista. Smile kehittää tavoitteista projekteja, joihin se yhdistää energian tuottajia, sähköverkon jakelijoita sekä kuluttajia.

Smilen tärkeänä tavoitteena on myös kuluttajien tietoisuuden lisääminen. Ryhmämme mielestä tämä on tärkeää, sillä olemme matkallamme huomanneet, kuinka energiamarkkinat eivät ole Keski-Euroopassa yhtä läpinäkyviä kuin Suomessa.

Päivän excursiot olivat hyvin mielenkiintoisia, sillä ne toivat paljon uusia näkökulmia entuudestaan tuttuihin asioihin. Ne myös muodostivat hyvän kokonaisuuden insinööritieteiden aloista.

(Teksti: Tuukka ja Mikael)