Ulkoexcursion Blogi 7: Perjantai 28.9.

Blogikirjoitus 7: OECD

Pariisi, 28.9.

Viimeisenä matkapäivänämme vierailimme ennen lentoa OECD:n päämajassa Pariisissa. OECD on Ranskassa vuonna 1961 perustettu kansainvälistä taloudellista yhteistyötä ja kehitystä edistävä järjestö. Järjestössä on laadittu lukuisia kansainvälisesti sitovia sääntöjä ja suosituksia, joiden tehtävänä on talouskasvun lisäksi edistää työllisyyttä sekä hyvinvointia. Suomi liittyi mukaan vuonna 1969, ja vaikuttaa nyt yhdessä 35 muun jäsenmaan kanssa. Pariisin toimistossa on työntekijöitä kaikista jäsenmaista, ja meidät ottikin vastaan Suomen delegaation jäsen Suvi Tuominen.

Tapaaminen alkoi keskustelulla tämänhetkisen tapahtumakoordinaattori Andrew Gentryn kanssa. Hän kertoi OECD:n tavoitteista ja merkityksestä neuvottelukanavana jäsenmaiden välillä. Gentry painotti OECD:n tärkeyttä sen edistäessä vapaakauppaa ja avoimia suhteita jäsenmaiden välillä. Olimme yhtä mieltä siitä, että yhteisten toimintamallien luominen, kommunikaatio, sekä taloudellinen yhteistyö ennaltaehkäisevät konflikteja valtioiden välillä. Gentry totesi järjestön olevan erittäin tärkeässä roolissa pienten valtioiden, kuten Suomen, äänten kuuluviin saamisessa. Valtion koosta riippumatta jokaisen jäsenmaan mielipiteet ja kannat merkitsevät yhtä paljon päätettäessä järjestön politiikasta ja toiminnasta. Tuominen ja hänen kollegansa Jouni Hirvonen olivat samaa mieltä, ja lisäsivät järjestössä olevien suomalaisten aktiivisuuden olleen eduksi Suomen näkyvyyden kannalta.

Paikalle sattui myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, jonka kanssa vaihdoimme muutaman sanan koulutuksesta, joka on Suomelle ehdoton valttikortti kansainvälisissä piireissä. Ministerinä oleva nuori nainen on jo itsessään edistyksellistä, ja tuo hyvin esiin suomalaisen koulutusjärjestelmän tasa-arvoiset menestymismahdollisuudet, Gentry totesi ihaillen.

Jatkoimme kävelykierroksella puutarhaan, jossa meille esiteltiin järjestön vihreitä arvoja korostava puutarha, jonka hoito tapahtuu ekologisin tavoin järjestön agendaa mukaillen. Pääkonttoriin itseensä oli myös tehty energiatehokkuutta lisääviä ratkaisuja kuten siirtyminen LED-valaistukseen sekä lämpöä kierrättävä ilmanvaihtojärjestelmä. Kaikkiin neuvotteluhuoneisiin on myöskin lisätty vesiautomaatit vesipulloista aiheutuvan muovijätteen vähentämiseksi

Suomen jäsenyys OECD:ssä täyttää ensi vuonna pyöreitä, kun liittymisestä tulee kuluneeksi 50 vuotta. Tämän johdosta Suomen delegaatio aikoo edistää valtiomme näkyvyyttä entisestään sekä tuoda arvojamme paremmin esille. Tavoitteena on myös parantaa kansan ja politiikan yhtenäisyyttä tuomalla esimerkiksi opiskelijoiden mielipiteitä ja tulevaisuudennäkymiä esille, ja tätä kautta päättäjien tietoon. Tällainen vuorovaikutus kannustaisi suomalaisia nuoria lähtemään työskentelemään kansainvälisiin organisaatioihin ja vaikuttamaan maailmanpolitiikkaan. OECD julkaisee myös neljä kertaa vuodessa lehden, joista yhden on tarkoitus olla vuonna 2019 Suomeen keskittyvä julkaisu.

Istumme tyytyväisinä Charles de Gaullen lentokentällä. Ulkoexcursiomme on ollut äärimmäisen mielenkiintoinen ja kattava. Yrityksiä on ollut joka lähtöön ja koulutusohjelmasta riippumatta jokainen meistä on taatusti löytänyt uutta tietoa ja näkökulmia, jotka auttavat omissa opinnoissa ja työelämässä. Tässä vaiheessa sanomme hyvästit Ranskan auringolle ja suuntaamme katseet kohti uusia haasteita!

(Teksti: Ossi ja Alex)